2023-05-29

Det nyliberala gangstersamhället

Politiker är beredda att säga vad fan som helst som kan få bort fokuset från sanningen: att Sveriges särställning i statistik för skjutningar och sprängningar i Europa har allt att göra med Sveriges särställning som nyliberalt experiment.

I en artikel från 2020 beskriver Professor Göran Therborn hur Sverige har haft det mest extrema skiftet mot ojämlikhet i Europa – från att vara världens mest jämlika land i början av 1980-talet. Den utvecklingen förklaras främst genom en starkt ökad koncentration av kapitalinkomst. Med andra ord: överklassen har varit särskilt framgångsrika här med att stjäla de rikedomar som arbetarklassen skapar – och lägga pengarna på hög.

En extrem politik har gett extrema resultat. För man en ekonomisk politik som påminner om Storbritannien och USA kommer detta även att återspegla sig på gatan. Ojämlikhet och arbetslöshet, en förnedrad arbetarrörelse, övergivna förorter och övergiven landsbygd, ett råare och mer individualistiskt klimat, nya möjligheter för kriminella entreprenörer genom privatiseringar och avreglerade marknader. Allt detta hör ihop med den gangsterkultur som har växt fram på olika håll i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *