2023-12-06

250 miljoner indiska arbetare kan inte ha fel

250 miljoner arbetare i Indien strejkar mot premiärminister Modis nyliberala, högerextrema och antimuslimska politik. Det säger väldigt mycket om ideologi och hegemoni i vårt samhälle att denna nyhet liksom inte är en nyhet för svensk media.

Det liberala samhället skiter i arbetarklassen. Särskilt när den utgörs av bruna kroppar. Denna fråga handlar om geopolitik också. Det går bra att kritisera Trump och Putin och t.o.m. Bolsonaro ibland, men politiskt sett är Modi ett större svin och Indien är ett större land.

Ändå är Modi vår vän, eftersom överklassen i Europa och USA behöver dataingenjörer som de kan betala mycket låga löner, och en stormakt i regionen som balanserar Kina.Indiens arbetarrörelse har historiskt sett varit radikal och välorganiserad, men har på senare år sett en tillbakagång. Därmed är denna enorma strejk (den största protesten i världshistorien!) på många sätt goda nyheter.

I ett globalt perspektiv så vore det tråkigt för överklassen om sådana här händelser uppmärksammades och kanske inspirerade arbetarrörelsen i andra länder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *