2022-07-06

Anteckningar från grundutbildningen (7)

Vi fortsätter att publicera sammanfattningar från vårt första utbildningstillfälle. Klimatet är på många sätt vår tids viktigaste fråga. Det är viktigt att vi för fram ett socialistiskt perspektiv i den kampen och knyter kontakter med klimatgrupper.

7. Kapitalismen som ekonomiskt system står enskilt bakom den miljökatastrof som idag hotar mänskligheten och hela planeten. I slutändan är det därför endast arbetarklassens organisering och en socialistisk politik som kan lösa frågorna kring klimatet.

Det stämmer ej att människan som art ligger bakom klimatförändringar. Kapitalismen som ekonomiskt system ligger bakom. Kapitalismens expandering är tätt knuten till kol och idag är kapitalismen helt beroende av oljan. Därför kan marknaden inte lösa klimatfrågan. Det krävs planering på en större skala. Det krävs radikala förändringar och det krävs socialistisk politik.

Därför kan heller inte enskilda aktivister och små grupper rädda klimatet genom sabotage och liknande. Det finns många unga i klimatrörelsen som är på väg att inse att politikerna kommer att svika dem om och om igen. Det finns en stor potential att dessa klimatgrupper rör sig vänsterut.

Klimatkampen kan enbart vinnas genom att vi organiserar oss som klass. Det är endast arbetarklassen som kan sätta stopp för överklassens destruktiva jakt på mervärde. Det är endast arbetarklassen som kan avskaffa kapitalismen och införa ett nytt produktionssätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *