2023-05-29

Solidaritets semestertips #2

Bara 30 minuter med buss från Södervärn så når du ett stycke arbetarhistoria för både stora och små. Statarna var lantarbetare vars anställningsförhållanden kan likställas med livegendom, deras lön utgick främst i natura och dom hamnade därför ofta i skuld hos sin arvetsgivare när lönen inte räckte till.

Utanför Bara i Svedala kommun hittar du Statarmuseet som är en gammal statarlänga som har byggts om till ett museum. Man har valt att restaurera två lägenheter med stor hjälp av dom som en gång bodde där och tillsammans med djuren och köksodlingarna kan man föreställa sig hur deras dagliga liv såg ut. Det finns även fasta och tillfälliga utställningar som vidare fördjupar sig i ämnet och ett arbetarebibliotekmuseum där det finns unik litteratur att förkovra sig med. I det tillbyggda orangeriet kan man ta en fika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *