2023-12-06

Åtgärder mot coronakrisen

TA MAKT ÖVER FRAMTIDEN.

Överklassen och högern arbetar dag och natt för att vända corona-krisen till sin fördel. Självfallet stöder vi vänsterns förslag om förbättrad a-kassa, stopp för vinstutdelningar och statligt ägande i de företag som tar emot stöd, men för att nu stärka arbetarklassen krävs det att vi går mycket längre. Låt oss tänka offensivt och långsiktigt.

STÄRK SAMHÄLLET OCH EKONOMIN. STÄRK ARBETARKLASSEN.

1. Alla privata vårdresurser som finns i landet ska samlas under statlig kontroll. Här har både Spanien och Irland visat vägen genom att förstatliga sina privata vårdcentraler. För att bättre klara framtida kriser bör även andra samhällskritiska sektorer som livsmedel, medicin, energi, bredband och kollektivtrafik omgående läggas under demokratisk kontroll.

2. Avtalsrörelsen skjuts nu upp för stora delar av arbetarklassen. Löneförhöjningarna i höst måste därför vara retroaktiva. Arbetare som tvingas till hälsorisker måste också få ett risktillägg på den ordinarie lönen.

3. Människor som bor i hyresrätter har generellt sett mindre pengar i plånboken. Vi vet även att trångboddheten i sydeuropa har varit en bidragande faktor till smittspridning. Ingen ska behöva flytta in hos en anhörig för att man ej har råd med hyran. Pausa därför hyresbetalningarna tills krisen är över.

4. Tiden är inne för att investera i en radikal grön omställning. Med klimatvänliga alternativ i drivmedel och energi har vi chansen att återuppbygga industrier som vi förlorat. Samtidigt skapar vi jobb och stimulerar ekonomin – vilket kommer vara avgörande för att lösa sociala problem och flytta fram arbetarklassens positioner på lång sikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *