2022-07-06

Vad kan Malcolm X lära oss idag?

I fredags var det 55 år sedan som Malcolm X sköts ihjäl. Han blev 39 år gammal.

Ännu idag har vi mycket att lära från hans liv och den politiska situationen han verkade i.

Manning Marables biografi från 2011 är en fantastisk historielektion, med ett fokus på den parallella framväxten av medborgarrättsrörelsen och svart islam i USA. Malcolm kom också att slitas ideologiskt mellan medborgarrättsrörelsens kamp för integration och politisk jämlikhet och Nation of Islams strävan efter segregation och ekonomisk självhjälp. I ljuset av Martin Luther Kings framgångar blir begränsningarna i NOI:s icke-politiska, passiva hållning alltmer uppenbara.

När Malcolm 1963, runt tiden då han definitivt bryter med NOI, själv börjar formulera planer för “en enhetsfront som skulle omfatta nästan alla svarta” kan vi se ett annat perspektiv växa fram. Trots sitt reaktionära ideologiska bagage kom han att flera gånger att lyfta fram socialismen som en förebild för hur svarta i USA bör lösa sina problem.

Som en radikal företrädare för landets svarta arbetarklass kom Malcolm X att utgöra en avgörande inspirationskälla för Svarta Pantrarna, innan de gick under av repressionen från regeringen. I Malcolms fall avbröts hans gärning 21 februari 1965 då han sköts ihjäl just när skulle hålla tal på Audubon Ballroom i Manhattan. Mördarna var NOI-medlemmar och mordplanerna genomfördes med Nation of Islams, FBI:s och New York-polisens goda minne.

Det är frestande att läsa historien om Malcolm X och göra jämförelser till dagens Sverige. Ojämlikheten ökar. Segregeringen fördjupas. Splittringen i vänstern växer. Samtidigt får religiösa grupper spela en mer framträdande roll. I den här situationen riskerar socialister att fastna i sin egen begränsade miljö.

Med inspiration från Malcom X:s ideologiska resa bör vi istället odla vår nyfikenhet och utvärdera hur våra erfarenheter av klass och organisering kan hjälpa oss att möta människor där de är utan att de ska behöva komma till oss. Hur vi, utan att för den delen släppa våra egna perspektiv och principer, kan möta individer som befinner sig mellan materiella behov och ett politiskt medvetande och hur vi där kan prata om vart vi är på väg tillsammans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *