2023-12-06

För en socialistisk kriminalpolitik

I debatten om ungdomsrån, eller sprängningar och gängkriminalitet för den delen, fokuseras det ofta på utanförskap och etnicitet. Det perspektivet har sina rötter i mörkblå borgerlighet och rasistisk alternativmedia, men i dagens debattklimat ser många inte längre än så.

I sin debattartikel 20/2 är Nadim Ghazale (polis och expert i SVT:s Veckans brott) något annat på spåret, nämligen att liberaliseringen av samhället de senaste årtionden, där det allmänna har slaktats och viktiga institutioner har lämnats över till marknadens kaos, har allt att göra med dagens brottslighet.

Polisen är nämligen beroende av ett starkt civilsamhälle för att vara framgångsrik. En bra kriminalpolitik betyder ofta en bra socialpolitik, och den är i sin tur beroende av politiken på bostads- och arbetsmarknaden.

En socialistisk politik betyder att ta kontroll över situationen igen. Att bygga bort segregationen och skapa arbeten genom offensiva satsningar på infrastruktur och välfärd, men även att ta kontroll över gator och torg och de värderingar som råder där. Här spelar föreningsliv, grannsamverkan och lokala mötesplatser en viktig roll, tillsammans med skola och socialtjänst.

Detta är vad vi menar med en socialistisk politik: att röra sig bort från marknadens kaos och utöka den demokratiska kontrollen till alla delar av samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *