
Sverige, 100 år sedan exakt. Det glada 1920-talet var förutom några år i mitten kanske inte särskilt glatt ändå. Decenniet började med socialdemokratins första regering någonsin och följdes därför ganska naturligt av socialdemokratins första svek. Den arbetarrörelse som på sina axlar burit fram socialdemokraterna fann sig ganska snabbt huggna i ryggen av en kniv som de nyblivna riksdagspamparna kallade ”åtgärder till arbetsfredens främjande”.
Den dåvarande arbetarrörelsen, fortfarande väldigt ung efter sin födelse vid 1800-talets slut, slog sig fram med fackföreningen som plattform och strejken som vapen. På väldigt kort tid fick man överklassen att darra av skräck med orimliga krav som 8 timmars arbetsdag, nej till barnarbete och ja till en lön som man faktiskt kunde överleva på.
Den svenska arbetarklassen strejkade och slogs för sina rättigheter så pass hårt att inget annat land i Europa på 1920-talet kom i närheten av samma konfliktnivå. Troligtvis var det just dessa kamper som i slutändan fick överklassen att gå med på välfärdsstatens trygghet och det som senare skulle bli världens mest rättvisa samhälle.
Det inte så glada 20-talet skulle avslutas med börskraschen 1929. Den ekonomiska krisen skulle i sin tur bereda väg för Hitlers maktövertagande i Tyskland. Likheterna mellan 1920-talet och det 2020-tal som precis börjar kommer med all sannolikhet vara slående. Vi kan med säkerhet förvänta oss socialdemokratiska svek, attacker från överklassen samt ekonomiska kriser.
Uppgivenhet eller offermentalitet har dock aldrig varit någonting som vi socialister sysslat med. Det gäller helt enkelt att kavla upp ärmarna och börja jobba. Vända sig utåt istället för inåt.
Solidaritet hoppas att detta decennium går till historien, inte som det glada 20-talet, utan som det röda 20-talet. Vi kommer göra allt i vår makt för att detta ska bli verklighet, och vi är beredda att samarbeta med alla människor som delar denna målsättning.
